XX. TISZÁNTÚLI AGRÁRTUDOMÁNYI NAPOK az „Intelligens megoldások a mezőgazdaságban”

Regisztráció: 9.00 – 10.00

Megnyitó:    10.00 – 10.05

Köszöntők:  10.05 – 10.40

  • Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, rektor, Debreceni Egyetem 
  • Prof. Dr. Bács Zoltán, kancellár, Debreceni Egyetem 
  • Prof. Dr. Harsányi Endre, rektorhelyettes, Debreceni Egyetem          

Plenáris Előadás: 

  • 10.40 – 11.00: Prof. Dr. Nagy János, professor emeritus

    • Az előadás címe: Mesterséges Intelligencia a precíziós gazdálkodásban 
  • 11.00 – 11.20: Prof. Dr. Neményi Miklós, akadémikus 
    • Az előadás címe: Az intelligens mezőgazdasági technológiák kialakulásának mérföldkövei, a 3. zöld forradalom.    
  • 11.20 – 11.40: Prof. Dr. Dudits Dénes, akadémikus
    • Az előadás címe: A precíziós nemesítés innovációs szerepe a növénytermesztésben.    
  • 11.40 – 12.00: Prof. Dr. Popp József, akadémikus
    • Az előadás címe: A mezőgazdaság szerepének felértékelődése a körforgásos gazdaságba.    

Ebéd és poszter szekció: 12.00 –13.00

Konferenciák: 13.00 - 16.00

Kávészünet: 14.30 -15.00

Levezető elnök: Prof. Dr. Stündl László, dékán, Debreceni Egyetem MÉK


KONFERENCIÁK

 

1. Állattudomány

(Helyszín: Nagytanács terem)

Társelnökök:

Prof. Dr. Czeglédi Levente, DE

Dr. Fehér Milán, DE

Külső társelnök: Dr. Tóth Tamás, SZE

Titkár: Dr. Brassó Dóra Lili, DE

6. Környezet és vízgazdálkodás

 (Helyszín: Növénytermesztés 1. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Tamás János, DE

Prof. Dr. Nagy Attila, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Rajkai Kálmán, MTA ATK TAKI

Titkár: Dr. Szabó Andrea, DE

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Czeglédi Levente     

  • mTOR - kulcsszerep a hústermelésben

2. Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra     

  • A biotechnológia alkalmazási területei a kiskérődző ágazatban

3. Dr. Forgó István     

  • Szabadítsunk fel több energiát a meglévő tejelő tehén takarmányadagból

4. Dr. Süli Ágnes      

  • Aszály: alkalmazkodunk. Alkalmazkodunk?

5. Dr. Dublecz Károly     

  • A bél mikrobióta és a takarmányozás speciális kölcsönhatásai baromfi fajokban

6. Dr. Horváth Ákos     

  • Az ivarsejt-mélyhűtés alkalmazása a halgazdálkodásban

7. Dr. Tóth Tamás     

  • Műszeres gyorsvizsgálati módszerek (NIRS, e-orr) lehetőségei a tejelő tehenek precíziós takarmányozásában

 

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Rajkai Kálmán     

  • Talaj víztartóképességének új módszerű becslési lehetősége

2. Dr. Bodnár Ildikó    

  • A visszanyert vizek mezőgazdasági hasznosíthatóságának aktualitásai

3. Dr. Bozán Csaba     

  • Hidrometeorológiai szélsőségek és a belvíz-veszélyeztetettség összefüggései Magyarország síkvidéki területein

4. Prof. Dr. Tamás János    

  • Lézerszkennelt adatok alkalmazási lehetőségei a mezőgazdasági vízgazdálkodásban

5. Prof. Dr. Nagy Attila    

  • Spektrális alapú monitoring módszerek a precíziós öntözés optimalizálására

6. Dr. Zsembeli József    

  • Talajjavítás vagy talajkondicionálás? Újszerű megoldások a másodlagos szikesedés hatásának enyhítésére liziméteres vízforgalmi vizsgálatok alapján

7. Nádasi György    

  • A TIVIZIG, mint mezőgazdasági vízszolgáltató

2. Növénytudomány

(Helyszín: Mándy György terem)

Társelnökök:

Prof. Dr. Pepó Péter, DE

Prof. Dr. Csajbók József, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Jolánkai Márton

Titkár: Dr. Kutasy Erika Tünde, DE

7. Precíziós mezőgazdaság

(Helyszín: 8. szeminárium)

Társelnökök:

Prof. Dr. Kakuszi-Széles Adrienn, DE

Prof. Dr. Harsányi Endre, DE AKIT

Külső társelnök: Dr. Nyéki Anikó, SZE

Titkár: Dr. Horváth Éva, DE

Meghívott előadók

1.  Prof. Dr. Jolánkai Márton

  • A növényi produkció élettani folyamatainak befolyásolási lehetőségei a termesztés során

2. Prof. Dr. Berzsenyi Zoltán    

  • A mesterséges intelligencia felhasználása a növénytermesztési kísérletekben

2. Prof. Dr. Kismányoky Tamás          

4. Dr. Tóth Zoltán     

5. Dr. Árendás Tamás     

6. Dr. Futó Zoltán     

  • A búza (Triticum aestivum L.) és a kukorica  (Zea mays L.) szárazságtűrésének vizsgálata

7. Dr. Jakab Péter  

  •  Kukorica hibridek tőszámreakciójának vizsgálata 2021-2022 években

8. Prof. Dr. Sárvári Mihály   

  •  Optimum intervallumok a kukoricatermesztés  agrotechnikai tényezőiben

Meghívott előadók

1. Sojnóczki István   

  • Precíziós szántóföldi növénytermesztésben alkalmazható mérő és érzékelő megoldások összefoglalása, újdonságai

2. Dr. Ragán Péter     

  • A tartamkísérletek jelentősége a precíziós növénytermesztésben

3. Prof. Dr. Milics Gábor     

  • Menedzsment zóna - aszályérzékenység - klímavaltozás

4. Dr. Szabó Emese     

  • Hogyan segítheti a hőösszegszámítás az NDVI felvételeken alapuló őszi búza termésbecslést?

5. Búvár Géza    

  • Precíziós gazdálkodás kezdete és jövője

6. Dr. Kulmány István Mihály     

  • Kihívások a talaj változékonyságának feltérképezésében, heterogén domborzati viszonyok között.

7. Dr. Riczu Péter     

  • A klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hastásai sokéves meteorológiai adatok alapján.

3. Kertészettudomány

(Helyszín: E. épület, 1. em. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Holb Imre, DE

Dr. Csihon Ádám, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Helyes Lajos, MATE

Titkár: Dr. Antal Gabriella, DE

8. Élelmiszertudomány

(Helyszín: 146. előadó)

Társelnökök:

Prof. Dr. Kovács Béla, DE

Gálné Dr. Remenyik Judit, DE

Külső társelnök: Simonné Dr. Sarkadi Livia, MATE

Titkár: Dr. Ungai Diána Kinga, DE

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Helyes Lajos     

  • Fényellátottság és a fotoszintézis összefüggései a mikró-zöldek termesztésénél.

2. Prof. Dr. Fári Miklós     

  • A magyar űrkertészet hajnala: az űrbeli növénytermesztés hat évtizede, jelene és perspektívái

3. Prof. Dr. Pék Zoltán      

  • Gépi látáson alapuló szikleveles paradicsom palánta számláló alkalmazás fejlesztése

4. Prof. Dr. Karaffa Erzsébet    

  • Endofita trichoderma törzsek felhasználási lehetőségei a fenntartható kertészeti termesztésben 

5. Dr. Nagy Péter Tamás, Tóth Florence Alexandra

  • Innovatív tápanyag-, és vízmegőrzési technikák alkalmazása a kertészeti gyakorlatban

6. Prof. Dr. Nyitrainé Sárdy Diána      

  • Intelligens megoldások - legújabb trendek a borászatban

7. Dr. Varga Zsuzsanna      

  • Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Meghívott előadók

1. Dr. Alexa Loránd      

  • Alternatív élesztőtörzsek lehetséges söripari alkalmazása

2. Dr. Kiss Rita      

3. Dr. Skopkó Boglárka Emese     

  • Meggy anthocyaninok szájüregi egészségre kifejtett hatásai

4. Simonné Dr. Sarkadi Livia     

  • A fehérjék, aminosavak és a biogén aminok hatása az élelmiszerek fenntartható minőségére

5. Stefanovitsné Dr. Bányai Éva    

  • Kertészet- és élettudomány kéz a kézben

6. Dr. Bálint Erika      

7. Dr. Lugasi Andrea     

  • Zöldülő étrend - Mikroalgák a humán táplálkozásban

4. Talajtan és agrokémia

 (Helyszín: Agrokémiai és Talajtani Intézet Könyvtárszoba)

Társelnökök:

Balláné Dr. Kovács Andrea, DE

Dr. Novák Tibor, DE

Külső társelnök: Dr. Dobos Endre, ME

Titkár: Juhász Evelin Kármen, DE

9. Vállalatgazdaság és kereskedelem

(Helyszín: 9. szeminárium)

Társelnökök:

Prof. Dr. Szűcs István, DE

Dr. Szőllősi László, DE

Külső társelnök: Dr. Borbély Csaba, MATE

Titkár: Dr. Fróna Dániel, DE

Meghívott előadók

1. Dr. Dobos Endre    

  • Az elmeszesedés, talajaink "új" degradációs folyamata

2. Dr. Bakacsi Zsófia  

  • Javaslatok egy európai talajegészség-értékelési rendszerre, ezek egyes hazai vonatkozásai

3. Dr. Szabó Szilárd

  • Geoinformatikai megoldások a mezőgazdasági kérdésekben a földtudomány oldaláról

4. Prof. Dr. Simon László

  • Energiafűzzel (Salix sp.) beállított tápanyag-utánpótlási tartamkísérlet utóhatásainak vizsgálata napraforgó tesztnövényen

5. Dr. Makádi Marianna

  • Szennyvíziszap komposzt: előnyök és hátrányok

6. Dr. Rékási Márk     

  • Zöldbab, káposzta, burgonya és paradicsom  biofortifikációja magas szeléntartalmú öntözővízzel különböző talajokon.

7. Dr. Filep Tibor     

  • Szervesanyag-frakciók lebomlásának hőmérsékletérzékenysége eltérő növényborítottságú talajokon

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Rákos Mónika      

2. Bauerné Dr. Gáthy Andrea  

  • Az európai zöld megállapodás kihívásai magyar szemmel

3. Dr. Goda Pál      

4. Erdős Adél Dorottya      

5. Dr. Borbély Csaba      

6. Dr. Kapronczai István      

7. Dr. Zöldréti Attila és     

8. Dr. Rieger László     

  • A gabonaraktározás tendenciája

5. Alkalmazott biológiai tudományok

(Helyszín: Múzeum 1. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Veres Szilvia, DE

Prof. Dr. Kusza Szilvia, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Dudits Dénes, HUN-REN SZBK

Titkár: Domokosné Dr. Szabolcsy Éva, DE

10. Élelmiszertechnológia

(Helyszín: Múzeum 2. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Sipos Péter, DE

Dr. Prokisch József, DE

Külső társelnök: Dr. Friedrich László, MATE

Titkár: Nagy Róbert, DE

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Barta Zoltán     

  • Mély tanulás lehetséges természetvédelmi alkalmazásai

2. Dr. Dobránszki Judit     

  • “Energia, frekvencia, rezgés” hatásai a növényi génműködésre – új perspektívák a környezetbarát növénytermesztésben

3. Dr. Gócza Elen     

  • A precíziós nemesítésben rejlő lehetőségek ellenállóképesebb haszonállatok létrehozására

4. Dr. Pál Magda  

  •  Biostimulátorok: a több a jobb?

5. Imrei Zoltán    

  • Rózsabogarak tájékozódása (COLEOPTERA, SCARABAEIDAE)

6. Dr. Nagy Szabolcs Tamás     

  • Újgenerációs citomikai alkalmazások a mesterséges termékenyítésre használt bikasperma minőségellenőrzésére

 7. Ördöghné Dr. Kolbert Zsuzsanna      

  • Növény-nanorészecske interakciók: feltáró kutatások és alkalmazási lehetőségek az agráriumban

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Friedrich László      

  • Új trendek és fejlesztési irányzatok az élelmiszeriparban

2. Dr. Szabó P. Balázs     

  • Élelmiszeripari kutatások a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán

3. Dr. Gergely Szilveszter

  • K+F irányok és eredmények a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékén

4. Hanczné Dr. Lakatos Erika     

  • SZE-AKMK: Agárinnovációs tervek és eredmények

5. Dr. András Csaba Dezső

  • Folytonos illesztési függvények gőz-folyadék egyensúlyokra (VLE) és alkalmazásuk desztillációs folyamatok modellezésére

6. Dr. Kiss Attila      

  • A növényi rostkomponensek élettani előnyei fokozásának modern eszközei

7. Prof. Dr. Sipos Péter     

  • Élelmiszertechnológiai fejlesztések a Debreceni Egyetemen MÉK-en

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.