XX. TISZÁNTÚLI AGRÁRTUDOMÁNYI NAPOK az „Intelligens megoldások a mezőgazdaságban”

Regisztráció: 9.00 – 10.00

Megnyitó:    10.00 – 10.05

Köszöntők:  10.05 – 10.40

  • Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, rektor, Debreceni Egyetem 
  • Prof. Dr. Bács Zoltán, kancellár, Debreceni Egyetem 
  • Prof. Dr. Harsányi Endre, rektorhelyettes, Debreceni Egyetem          

Plenáris Előadás: 

  • 10.40 – 11.00: Prof. Dr. Nagy János, professor emeritus

    • Az előadás címe: Mesterséges Intelligencia a precíziós gazdálkodásban 
  • 11.00 – 11.20: Prof. Dr. Neményi Miklós, akadémikus 
    • Az előadás címe: Az intelligens mezőgazdasági technológiák kialakulásának mérföldkövei, a 3. zöld forradalom.    
  • 11.20 – 11.40: Prof. Dr. Dudits Dénes, akadémikus
    • Az előadás címe: A precíziós nemesítés innovációs szerepe a növénytermesztésben.    
  • 11.40 – 12.00: Prof. Dr. Popp József, akadémikus
    • Az előadás címe: A mezőgazdaság szerepének felértékelődése a körforgásos gazdaságba.    

Ebéd és poszter szekció: 12.00 –13.00

Konferenciák: 13.00 - 16.00

Kávészünet: 14.30 -15.00

Levezető elnök: Prof. Dr. Stündl László, dékán, Debreceni Egyetem MÉK


KONFERENCIÁK

 

1. Állattudomány

(Helyszín: Nagytanács terem)

Társelnökök:

Prof. Dr. Czeglédi Levente, DE

Dr. Fehér Milán, DE

Külső társelnök: Dr. Tóth Tamás, SZE

Titkár: Dr. Brassó Dóra Lili, DE

6. Környezet és vízgazdálkodás

 (Helyszín: Növénytermesztés 1. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Tamás János, DE

Prof. Dr. Nagy Attila, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Rajkai Kálmán, MTA ATK TAKI

Titkár: Dr. Szabó Andrea, DE

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Czeglédi Levente     

  • mTOR - kulcsszerep a hústermelésben

2. Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra     

  • A biotechnológia alkalmazási területei a kiskérődző ágazatban

3. Dr. Forgó István     

  • Szabadítsunk fel több energiát a meglévő tejelő tehén takarmányadagból

4. Dr. Süli Ágnes      

  • Aszály: alkalmazkodunk. Alkalmazkodunk?

5. Dr. Dublecz Károly     

  • A bél mikrobióta és a takarmányozás speciális kölcsönhatásai baromfi fajokban

6. Dr. Horváth Ákos     

  • Az ivarsejt-mélyhűtés alkalmazása a halgazdálkodásban

7. Dr. Tóth Tamás     

  • Műszeres gyorsvizsgálati módszerek (NIRS, e-orr) lehetőségei a tejelő tehenek precíziós takarmányozásában

 

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Rajkai Kálmán     

  • Talaj víztartóképességének új módszerű becslési lehetősége

2. Dr. Bodnár Ildikó    

  • A visszanyert vizek mezőgazdasági hasznosíthatóságának aktualitásai

3. Dr. Bozán Csaba     

  • Hidrometeorológiai szélsőségek és a belvíz-veszélyeztetettség összefüggései Magyarország síkvidéki területein

4. Prof. Dr. Tamás János    

  • Lézerszkennelt adatok alkalmazási lehetőségei a mezőgazdasági vízgazdálkodásban

5. Prof. Dr. Nagy Attila    

  • Spektrális alapú monitoring módszerek a precíziós öntözés optimalizálására

6. Dr. Zsembeli József    

  • Talajjavítás vagy talajkondicionálás? Újszerű megoldások a másodlagos szikesedés hatásának enyhítésére liziméteres vízforgalmi vizsgálatok alapján

7. Nádasi György    

  • A TIVIZIG, mint mezőgazdasági vízszolgáltató

2. Növénytudomány

(Helyszín: Mándy György terem)

Társelnökök:

Prof. Dr. Pepó Péter, DE

Prof. Dr. Csajbók József, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Jolánkai Márton

Titkár: Dr. Kutasy Erika Tünde, DE

7. Precíziós mezőgazdaság

(Helyszín: 8. szeminárium)

Társelnökök:

Prof. Dr. Kakuszi-Széles Adrienn, DE

Prof. Dr. Harsányi Endre, DE AKIT

Külső társelnök: Dr. Nyéki Anikó, SZE

Titkár: Dr. Horváth Éva, DE

Meghívott előadók

1.  Prof. Dr. Jolánkai Márton

  • A növényi produkció élettani folyamatainak befolyásolási lehetőségei a termesztés során

2. Prof. Dr. Berzsenyi Zoltán    

  • A mesterséges intelligencia felhasználása a növénytermesztési kísérletekben

2. Prof. Dr. Kismányoky Tamás          

4. Dr. Tóth Zoltán     

5. Dr. Árendás Tamás     

  • Növénytermesztési faktorok jelentősége kukoricahibridek hely- és időspecifikus technológiájában

6. Dr. Futó Zoltán     

  • A búza (Triticum aestivum L.) és a kukorica  (Zea mays L.) szárazságtűrésének vizsgálata

7. Dr. Jakab Péter  

  •  Kukorica hibridek tőszámreakciójának vizsgálata 2021-2022 években

8. Prof. Dr. Sárvári Mihály   

  •  Optimum intervallumok a kukoricatermesztés  agrotechnikai tényezőiben

Meghívott előadók

1. Sojnóczki István   

  • Precíziós szántóföldi növénytermesztésben alkalmazható mérő és érzékelő megoldások összefoglalása, újdonságai

2. Dr. Ragán Péter     

  • A tartamkísérletek jelentősége a precíziós növénytermesztésben

3. Prof. Dr. Milics Gábor     

  • Menedzsment zóna - aszályérzékenység - klímavaltozás

4. Dr. Szabó Emese     

  • Hogyan segítheti a hőösszegszámítás az NDVI felvételeken alapuló őszi búza termésbecslést?

5. Búvár Géza    

  • Precíziós gazdálkodás kezdete és jövője

6. Dr. Kulmány István Mihály     

  • Kihívások a talaj változékonyságának feltérképezésében, heterogén domborzati viszonyok között.

7. Dr. Riczu Péter     

  • A klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hastásai sokéves meteorológiai adatok alapján.

3. Kertészettudomány

(Helyszín: E. épület, 1. em. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Holb Imre, DE

Dr. Csihon Ádám, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Helyes Lajos, MATE

Titkár: Dr. Antal Gabriella, DE

8. Élelmiszertudomány

(Helyszín: 146. előadó)

Társelnökök:

Prof. Dr. Kovács Béla, DE

Gálné Dr. Remenyik Judit, DE

Külső társelnök: Simonné Dr. Sarkadi Livia, MATE

Titkár: Dr. Ungai Diána Kinga, DE

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Helyes Lajos     

  • Fényellátottság és a fotoszintézis összefüggései a mikró-zöldek termesztésénél.

2. Prof. Dr. Fári Miklós     

  • A magyar űrkertészet hajnala: az űrbeli növénytermesztés hat évtizede, jelene és perspektívái

3. Prof. Dr. Pék Zoltán      

  • Gépi látáson alapuló szikleveles paradicsom palánta számláló alkalmazás fejlesztése

4. Prof. Dr. Karaffa Erzsébet    

  • Endofita trichoderma törzsek felhasználási lehetőségei a fenntartható kertészeti termesztésben 

5. Dr. Nagy Péter Tamás, Tóth Florence Alexandra

  • Innovatív tápanyag-, és vízmegőrzési technikák alkalmazása a kertészeti gyakorlatban

6. Prof. Dr. Nyitrainé Sárdy Diána      

  • Intelligens megoldások - legújabb trendek a borászatban

7. Dr. Varga Zsuzsanna      

  • Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Meghívott előadók

1. Dr. Alexa Loránd      

  • Alternatív élesztőtörzsek lehetséges söripari alkalmazása

2. Dr. Kiss Rita      

3. Dr. Skopkó Boglárka Emese     

  • Meggy anthocyaninok szájüregi egészségre kifejtett hatásai

4. Simonné Dr. Sarkadi Livia     

  • A fehérjék, aminosavak és a biogén aminok hatása az élelmiszerek fenntartható minőségére

5. Stefanovitsné Dr. Bányai Éva    

  • Kertészet- és élettudomány kéz a kézben

6. Dr. Bálint Erika      

7. Dr. Lugasi Andrea     

  • Zöldülő étrend - Mikroalgák a humán táplálkozásban

4. Talajtan és agrokémia

 (Helyszín: Agrokémiai és Talajtani Intézet Könyvtárszoba)

Társelnökök:

Balláné Dr. Kovács Andrea, DE

Dr. Novák Tibor, DE

Külső társelnök: Dr. Dobos Endre, ME

Titkár: Juhász Evelin Kármen, DE

9. Vállalatgazdaság és kereskedelem

(Helyszín: 9. szeminárium)

Társelnökök:

Prof. Dr. Szűcs István, DE

Dr. Szőllősi László, DE

Külső társelnök: Dr. Borbély Csaba, MATE

Titkár: Dr. Fróna Dániel, DE

Meghívott előadók

1. Dr. Dobos Endre    

  • Az elmeszesedés, talajaink "új" degradációs folyamata

2. Dr. Bakacsi Zsófia  

  • Javaslatok egy európai talajegészség-értékelési rendszerre, ezek egyes hazai vonatkozásai

3. Dr. Szabó Szilárd

  • Geoinformatikai megoldások a mezőgazdasági kérdésekben a földtudomány oldaláról

4. Prof. Dr. Simon László

  • Energiafűzzel (Salix sp.) beállított tápanyag-utánpótlási tartamkísérlet utóhatásainak vizsgálata napraforgó tesztnövényen

5. Dr. Makádi Marianna

  • Szennyvíziszap komposzt: előnyök és hátrányok

6. Dr. Rékási Márk     

  • Zöldbab, káposzta, burgonya és paradicsom  biofortifikációja magas szeléntartalmú öntözővízzel különböző talajokon.

7. Dr. Filep Tibor     

  • Szervesanyag-frakciók lebomlásának hőmérsékletérzékenysége eltérő növényborítottságú talajokon

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Rákos Mónika      

2. Bauerné Dr. Gáthy Andrea  

  • Az európai zöld megállapodás kihívásai magyar szemmel

3. Dr. Goda Pál      

4. Erdős Adél Dorottya      

  • A magyarországi repceágazat költség-jövedelem helyzetének és jövedelmezőségének alakulása a 2012-2022 közötti időszakban

5. Dr. Borbély Csaba      

6. Dr. Kapronczai István      

  • Szerkezeti átalakulás a magyar mezőgazdaságban

7. Dr. Zöldréti Attila és     

8. Dr. Rieger László     

  • A gabonaraktározás tendenciája

5. Alkalmazott biológiai tudományok

(Helyszín: Múzeum 1. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Veres Szilvia, DE

Prof. Dr. Kusza Szilvia, DE

Külső társelnök: Prof. Dr. Dudits Dénes, HUN-REN SZBK

Titkár: Domokosné Dr. Szabolcsy Éva, DE

10. Élelmiszertechnológia

(Helyszín: Múzeum 2. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Prof. Dr. Sipos Péter, DE

Dr. Prokisch József, DE

Külső társelnök: Dr. Friedrich László, MATE

Titkár: Nagy Róbert, DE

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Barta Zoltán     

  • Mély tanulás lehetséges természetvédelmi alkalmazásai

2. Dr. Dobránszki Judit     

  • “Energia, frekvencia, rezgés” hatásai a növényi génműködésre – új perspektívák a környezetbarát növénytermesztésben

3. Dr. Gócza Elen     

  • A precíziós nemesítésben rejlő lehetőségek ellenállóképesebb haszonállatok létrehozására

4. Dr. Pál Magda  

  •  Biostimulátorok: a több a jobb?

5. Imrei Zoltán    

  • Rózsabogarak tájékozódása (COLEOPTERA, SCARABAEIDAE)

6. Dr. Nagy Szabolcs Tamás     

  • Újgenerációs citomikai alkalmazások a mesterséges termékenyítésre használt bikasperma minőségellenőrzésére

 7. Ördöghné Dr. Kolbert Zsuzsanna      

  • Növény-nanorészecske interakciók: feltáró kutatások és alkalmazási lehetőségek az agráriumban

Meghívott előadók

1. Prof. Dr. Friedrich László      

  • Új trendek és fejlesztési irányzatok az élelmiszeriparban

2. Dr. Szabó P. Balázs     

  • Élelmiszeripari kutatások a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán

3. Dr. Gergely Szilveszter

  • K+F irányok és eredmények a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékén

4. Hanczné Dr. Lakatos Erika     

  • SZE-AKMK: Agárinnovációs tervek és eredmények

5. Dr. András Csaba Dezső

  • Folytonos illesztési függvények gőz-folyadék egyensúlyokra (VLE) és alkalmazásuk desztillációs folyamatok modellezésére

6. Dr. Kiss Attila      

  • A növényi rostkomponensek élettani előnyei fokozásának modern eszközei

7. Prof. Dr. Sipos Péter     

  • Élelmiszertechnológiai fejlesztések a Debreceni Egyetemen MÉK-en

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.