ADA 2020 konferencia

2020. 12. 15. de. 09. 30.

Algoritmusok - klasszikustól a kvantumig

Előadó

  • Dr. Friedl Katalin egyetemi docens, BME, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

Absztrakt

Hatékony algoritmusok kitalálása, implementálása régóta fontos feladat. A technika fejődése sokszor az alapvető problémák újabb változatait veti fel, amikhez a tankönyvi algoritmusok nem megfelelőek, például elvárjuk, hogy útvonal keresésekor nagyon gyorsan kapjunk választ. A rendelkezésre álló hatalmas adatmennyiség is kihívást jelent, és pont a méretéből következő átláthatatlanság miatt érdemes elméletileg is megalapozott módszereket használni.

Bár nem mindenben, de bizonyos problémák gyors megoldásában segíthet majd a használható kvantumszámítógépek megjelenése. Ezek viszont más típusú algoritmikus gondolkodást igényelnek, a logikai alapok helyett nagy részben lineáris algebrára, valószínűségszámításra építenek.

Manapság ez a terület azért is érdekes, mert itt még egyszerű problémákra is hiányoznak hatékony eljárások, adatszerkezetek, bőven van tere a kutatásnak.  Ez egyelőre, megfelelő gépek hiányában, nagyrészt elméleti kutatás,  de közvetlen haszna is van: pont a másféle megközelítés eredményeként az utóbbi években több olyan, klasszikus eszközöket használó algoritmus is született, melyeknek alapgondolata kvantumalgoritmuson való gondolkodás eredménye. Az előadás keretében arra nem lesz mód, hogy a kvantumalgoritmusok témakörét részletesen ismertessem, de megpróbálom érzékeltetni az eltérést a hagyományos módszerektől és rámutatni az újabb kihívásokra is.

Az előadás linkje


2020. 12. 16. de. 09. 00.

Algoritmika kis és nagy lányoknak

Előadó

  • Dr. Kátai Zoltán egyetemi docens, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Matematika-Informatika Tanszék

Absztrakt

  • Az AlgoRythmics projektet több mint 15 évvel ezelőtt indítottuk útjára. A kezdeti cél az volt, hogy minél több érzékszervet vonjunk be az informatika oktatásba. Idővel a fókusz áthelyeződött arra, hogy tudomány-művészetek párosítás révén tegyük megkapóbbá a programozás-oktatást mindenkinek. A jelen előadásban arra összpontosítunk, hogy különböző korosztályú lányok mennyire motiváltak és hogyan teljesítenek az AlgoRythmics környezetben.

Az előadás linkje

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.