XX. TISZÁNTÚLI AGRÁRTUDOMÁNYI NAPOK az „Intelligens megoldások a mezőgazdaságban”

Regisztráció: 9.00 – 10.00

Megnyitó:    10.00 – 10.05, helyszín: Aula

Köszöntők:  10.05 – 10.20

  • Harsányi Endre, rektorhelyettes, Debreceni Egyetem          

Plenáris Előadás: 

  • 10.20 – 10.40: Nagy János, professor emeritus

    • Az előadás címe: Mesterséges Intelligencia a precíziós gazdálkodásban 
  • 10.40 – 11.00: Neményi Miklós, akadémikus 
    • Az előadás címe: Az intelligens mezőgazdasági technológiák kialakulásának mérföldkövei, a 3. zöld forradalom.    
  • 11.00 – 11.20: Dudits Dénes, akadémikus
    • Az előadás címe: A precíziós nemesítés innovációs szerepe a növénytermesztésben.    
  • 11.20 – 11.40: Popp József, akadémikus
    • Az előadás címe: A mezőgazdaság szerepének felértékelődése a körforgásos gazdaságba.    

Ebéd és poszter szekció: 11.45 –13.00

Konferenciák: 13.00 - 16.00

Kávészünet: 14.30 -15.00

Levezető elnök: Stündl László, dékán, Debreceni Egyetem MÉK


KONFERENCIÁK

 

1. Állattudomány

(Helyszín: Nagytanács terem)

Társelnökök:

Czeglédi Levente, DE

Fehér Milán, DE

Külső társelnök: Tóth Tamás, SZE

Titkár: Brassó Dóra Lili, DE

6. Környezet és vízgazdálkodás

 (Helyszín: Növénytermesztés 1. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Tamás János, DE

Nagy Attila, DE

Külső társelnök: Rajkai Kálmán, MTA ATK TAKI

Titkár: Szabó Andrea, DE

Meghívott előadók

1. Czeglédi Levente     

  • mTOR - kulcsszerep a hústermelésben

2. Pálfyné Vass Nóra     

  • A biotechnológia alkalmazási területei a kiskérődző ágazatban

3. Forgó István     

  • Szabadítsunk fel több energiát a meglévő tejelő tehén takarmányadagból

4. Süli Ágnes      

  • Aszály: alkalmazkodunk. Alkalmazkodunk?

5. Dublecz Károly     

  • A bél mikrobióta és a takarmányozás speciális kölcsönhatásai baromfi fajokban

6. Horváth Ákos     

  • Az ivarsejt-mélyhűtés alkalmazása a halgazdálkodásban

7.Tóth Tamás     

  • Műszeres gyorsvizsgálati módszerek (NIRS, e-orr) lehetőségei a tejelő tehenek precíziós takarmányozásában

 

Meghívott előadók

1. Rajkai Kálmán     

  • Talaj víztartóképességének új módszerű becslési lehetősége

2. Bodnár Ildikó    

  • A visszanyert vizek mezőgazdasági hasznosíthatóságának aktualitásai

3. Bozán Csaba     

  • Hidrometeorológiai szélsőségek és a belvíz-veszélyeztetettség összefüggései Magyarország síkvidéki területein

4. Tamás János    

  • Lézerszkennelt adatok alkalmazási lehetőségei a mezőgazdasági vízgazdálkodásban

5. Nagy Attila    

  • Spektrális alapú monitoring módszerek a precíziós öntözés optimalizálására

6. Zsembeli József    

  • Talajjavítás vagy talajkondicionálás? Újszerű megoldások a másodlagos szikesedés hatásának enyhítésére liziméteres vízforgalmi vizsgálatok alapján

7. Nádasi György    

  • A TIVIZIG, mint mezőgazdasági vízszolgáltató

2. Növénytudomány

(Helyszín: Mándy György terem)

Társelnökök:

Pepó Péter, DE

Csajbók József, DE

Külső társelnök: Jolánkai Márton

Titkár: Kutasy Erika Tünde, DE

7. Precíziós mezőgazdaság

(Helyszín: 8. szeminárium)

Társelnökök:

Kakuszi-Széles Adrienn, DE

Harsányi Endre, DE AKIT

Külső társelnök: Nyéki Anikó, SZE

Titkár: Horváth Éva, DE

Meghívott előadók

1.  Jolánkai Márton

  • A növényi produkció élettani folyamatainak befolyásolási lehetőségei a termesztés során

2. Berzsenyi Zoltán    

  • A mesterséges intelligencia felhasználása a növénytermesztési kísérletekben

2. Kismányoky Tamás        

  • Évjáratok hatása a kukorica szemtermésére tartamkísérletben 

4. Tóth Zoltán     

  • No-till és takarónövénytermesztés hatása a talajra

5. Árendás Tamás     

  • Növénytermesztési faktorok jelentősége kukoricahibridek hely- és időspecifikus technológiájában

6. Futó Zoltán     

  • A búza (Triticum aestivum L.) és a kukorica  (Zea mays L.) szárazságtűrésének vizsgálata

7. Jakab Péter  

  •  Kukorica hibridek tőszámreakciójának vizsgálata 2021-2022 években

8. Sárvári Mihály   

  •  Optimum intervallumok a kukoricatermesztés  agrotechnikai tényezőiben

Meghívott előadók

1. Sojnóczki István   

  • Precíziós szántóföldi növénytermesztésben alkalmazható mérő és érzékelő megoldások összefoglalása, újdonságai

2. Ragán Péter     

  • A tartamkísérletek jelentősége a precíziós növénytermesztésben

3. Milics Gábor     

  • Menedzsment zóna - aszályérzékenység - klímavaltozás

4. Szabó Emese     

  • Hogyan segítheti a hőösszegszámítás az NDVI felvételeken alapuló őszi búza termésbecslést?

5. Búvár Géza    

  • Precíziós gazdálkodás kezdete és jövője

6. Kulmány István Mihály     

  • Kihívások a talaj változékonyságának feltérképezésében, heterogén domborzati viszonyok között.

7. Riczu Péter     

  • A klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hastásai sokéves meteorológiai adatok alapján.

3. Kertészettudomány

(Helyszín: 9. szeminárium)

Társelnökök:

Holb Imre, DE

Csihon Ádám, DE

Külső társelnök: Helyes Lajos, MATE

Titkár: Antal Gabriella, DE

8. Élelmiszertudomány

(Helyszín: 146. előadó)

Társelnökök:

Kovács Béla Róbert, DE

Gálné Remenyik Judit, DE

Külső társelnök: Simonné Sarkadi Livia, MATE

Titkár: Ungai Diána Kinga, DE

Meghívott előadók

1. Helyes Lajos     

  • Fényellátottság és a fotoszintézis összefüggései a mikró-zöldek termesztésénél.

2. Fári Miklós Gábor

  • A magyar űrkertészet hajnala: az űrbeli növénytermesztés hat évtizede, jelene és perspektívái

3. Pék Zoltán      

  • Gépi látáson alapuló szikleveles paradicsom palánta számláló alkalmazás fejlesztése

4. Karaffa Erzsébet Mónika

  • Endofita trichoderma törzsek felhasználási lehetőségei a fenntartható kertészeti termesztésben 

5. Nagy Péter Tamás, Tóth Florence Alexandra

  • Innovatív tápanyag-, és vízmegőrzési technikák alkalmazása a kertészeti gyakorlatban

6. Nyitrainé Sárdy Diána      

  • Intelligens megoldások - legújabb trendek a borászatban

7. Varga Zsuzsanna      

  • Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Meghívott előadók

1. Alexa Loránd      

  • Alternatív élesztőtörzsek lehetséges söripari alkalmazása

2. Kiss Rita      

  • A csemegekukorica szénhidrát anyagcserére gyakorolt hatásainak vizsgálata Ageing patkánymodellen

3. Skopkó Boglárka Emese     

  • Meggy anthocyaninok szájüregi egészségre kifejtett hatásai

4. Simonné Dr. Sarkadi Livia     

  • A fehérjék, aminosavak és a biogén aminok hatása az élelmiszerek fenntartható minőségére

5. Stefanovitsné Bányai Éva    

  • Kertészet- és élettudomány kéz a kézben

6. Bálint Erika      

7. Lugasi Andrea     

  • Zöldülő étrend - Mikroalgák a humán táplálkozásban

4. Talajtan és agrokémia

 (Helyszín: Agrokémiai és Talajtani Intézet Könyvtárszoba)

Társelnökök:

Balláné Dr. Kovács Andrea, DE

Novák Tibor, DE

Külső társelnök: Dobos Endre, ME

Titkár: Juhász Evelin Kármen, DE

9. Vállalatgazdaság és kereskedelem

(Helyszín: I. előadó)

Társelnökök:

Szőllősi László, DE
Szűcs István, DE

Külső társelnök: Kapronczai István, MATE

Titkár: Fróna Dániel, DE

Meghívott előadók

1. Dobos Endre    

  • Az elmeszesedés, talajaink "új" degradációs folyamata

2. Bakacsi Zsófia  

  • Javaslatok egy európai talajegészség-értékelési rendszerre, ezek egyes hazai vonatkozásai

3. Simon László

  • Energiafűzzel (Salix sp.) beállított tápanyag-utánpótlási tartamkísérlet utóhatásainak vizsgálata napraforgó tesztnövényen

4. Makádi Marianna

  • Szennyvíziszap komposzt: előnyök és hátrányok

5. Szabó Szilárd

  • Geoinformatikai megoldások a mezőgazdasági kérdésekben a földtudomány oldaláról

6. Rékási Márk     

  • Zöldbab, káposzta, burgonya és paradicsom  biofortifikációja magas szeléntartalmú öntözővízzel különböző talajokon.

7. Filep Tibor     

  • Szervesanyag-frakciók lebomlásának hőmérsékletérzékenysége eltérő növényborítottságú talajokon

Meghívott előadók

1. Rákos Mónika      

  • A fenntartható élelmiszerellátás kilátásai az Európai Zöld Megállapodás tükrében

2. Bauerné Gáthy Andrea  

  • Az európai zöld megállapodás kihívásai magyar szemmel

3. Óvári Csilla 

  • Az Európai Zöld Megállapodás - kérdések és dilemmák

4. Erdős Adél Dorottya és Szőllősi László

  • A magyarországi repceágazat költség-jövedelem helyzetének és jövedelmezőségének alakulása a 2012-2022 közötti időszakban

5. Kőmüves Zsolt 

  • A munkaerőhiány-munkaerőmegtartás és annak kezelése a magyar mezőgazdaságban nehéz gazdasági helyzet idején egy empirikus kutatás tükrében

6. Kapronczai István      

  • Szerkezeti átalakulás a magyar mezőgazdaságban

7. Zöldréti Attila

8. Rieger László

  • A gabonaraktározás tendenciája

5. Alkalmazott biológiai tudományok

(Helyszín: Múzeum 1. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Veres Szilvia, DE

Kusza Szilvia, DE

Külső társelnök: Dudits Dénes, HUN-REN SZBK

Titkár: Domokosné Szabolcsy Éva, DE

10. Élelmiszertechnológia

(Helyszín: Múzeum 2. sz. gyakorló)

Társelnökök:

Sipos Péter, DE

Prokisch József, DE

Külső társelnök: Friedrich László Ferenc, MATE

Titkár: Nagy Róbert, DE

Meghívott előadók

1. Barta Zoltán     

  • Mély tanulás lehetséges természetvédelmi alkalmazásai

2. Dobránszki Judit     

  • “Energia, frekvencia, rezgés” hatásai a növényi génműködésre – új perspektívák a környezetbarát növénytermesztésben

3. Gócza Elen     

  • A precíziós nemesítésben rejlő lehetőségek ellenállóképesebb haszonállatok létrehozására

4. Pál Magda  

  •  Biostimulátorok: a több a jobb?

5. Imrei Zoltán    

  • Rózsabogarak tájékozódása (COLEOPTERA, SCARABAEIDAE)

6. Nagy Szabolcs Tamás     

  • Újgenerációs citomikai alkalmazások a mesterséges termékenyítésre használt bikasperma minőségellenőrzésére

 7. Ördögné Kolbert Zsuzsanna      

  • Növény-nanorészecske interakciók: feltáró kutatások és alkalmazási lehetőségek az agráriumban

Meghívott előadók

1. Friedrich László      

  • Új trendek és fejlesztési irányzatok az élelmiszeriparban

2. Szabó P. Balázs     

  • Élelmiszeripari kutatások a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán

3. Gergely Szilveszter

  • K+F irányok és eredmények a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékén

4. Hanczné Lakatos Erika     

  • SZE-AKMK: Agárinnovációs tervek és eredmények

5. András Csaba Dezső

  • Folytonos illesztési függvények gőz-folyadék egyensúlyokra (VLE) és alkalmazásuk desztillációs folyamatok modellezésére

6. Sipos Péter     

  • Élelmiszertechnológiai fejlesztések a Debreceni Egyetemen MÉK-en

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.