GINOP-2.3.2-15-2016-00006

Új molekuláris mechanizmusok, diagnosztikus és terápiás célpontok metabolikus és kardiovaszkuláris kórképekben

Egyedi azonosító: GINOP-2.3.2-15-2016-00006


Projekt leírása:

A projekt célja a partnerek együttműködésén keresztül olyan új, komplex megközelítések megvalósítása, amik az intézményekben külön-külön nem lehetségesek. A cél, hogy az egyes kutatócsoportok a közösen kialakított programon belül saját projektet vigyenek, melyek megvalósításához igénybe veszik a többi csoport szakértelmét, ezáltal együtt új szinergia projekteket indítanak, és az alapkutatási eredményeket transzlációs egységekben alkalmazzák konkrét klinikai problémák megoldására.

A metabolikus folyamatok zavara meghatározó a leggyakoribb emberi betegségekben, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség. A perifériás szövetekben kialakuló anyagcsere elváltozások közvetlen következményei a szív és érrendszer megbetegedései, ezért kontinuumként kell kezelni a zsírszövetben, a vázizomban vagy a májban lezajló kórélettani folyamatokat és a kialakuló szív és érrendszeri komplikációkat a molekuláris okok kutatásában. Az ezen az elven készült pályázatunkban vázolt kutatási program klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra (obezitásban a zsírsejtképződés és termoreguláció zavara, a diabétesz és a metabolikus szindróma szöveti háttere, a szívelégtelenség) keres molekuláris magyarázatokat és azok alapján új transzlációs diagnosztikus és kezelési célpontokat. A Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont kiemelkedő kutatócsoportjainak együttműködésével kiválósági műhely jön létre, mely partnere lesz hasonló külföldi műhelyeknek, biotechnológiai és gyógyszeripari cégeknek.

A projekt során fontos elem a tudományos műhely intézeteken átnyúló kultúrájának kialakítása, közös szakmai irányítás létrehozása a társ szakmai vezetők koordinálásával. Célunk továbbá a közös műhelymunka keretein belül kettős affiliációjú PhD fokozatok szerzésének biztosítása, a kialakított kutatási infrastruktúra kollaboratív használata és a kutatócsere is. A műhelyteremtésen belül kiemelt célunk a nemzetközi kiválóságon, erőforrások hatékony felhasználásán és a szinergián alapuló lehetőségek kiaknázásának biztosítása, melynek érdekében a konzorcium nemzetközi rendszerekkel kompatibilis értékelési rendszert alkalmazunk az European Molecular Biology Laboratories (EMBL) bevonásával. 


Szakmai vezető: Prof. Dr. Fésüs László


Pályázat pénzügyi adatai

  • Projekt összköltsége: 1 439 117 609 Ft.
  • Pályázati intenzitás: 100%
  • Debreceni Egyetem által igényelt támogatás: 550 000 000 Ft.

Konzorcium tagjai:

  • Debreceni Egyetem
  • Szegedi tudományegyetem
  • MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Pályázat kezdete: 2016-09-23

Pályázat vége: 2021-11-29

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.