MULTISOIL - FMP-E/1901/4. 1/028 projekt online konferencia

„MULTISOIL - A talajok multifunkcionalitásának megőrzéséhez szükséges ismeretek átadása az agrárkörnyezet fenntarthatósága céljából” című FMP-E/1901/4. 1/028 projekt rendezvény

Az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretén belül megvalósuló projekt célja az egészséges emberi élet fenntartásához szükséges táplálékot biztosító termőföld multifunkcionalitása fenntartásának fontosságát és lehetőségét hangsúlyozó programok szervezése két korcsoport, szlovák és magyar szakközépiskolai tanulók és egyetemi hallgatók, leendő gazdálkodók, valamint a jelenleg is gazdálkodással foglalkozó felnőttek számára. A szlovák Vezető Partner célcsoportja a régió gazdálkodói, míg a magyar partner célcsoportja a leendő gazdálkodókat jelentő diákok, hallgatók. Az ismeretek átadását a határ két oldalán lévő, egymással évek óta szakmai kapcsolatban álló kutatóintézetek szervezik. A programok révén a résztvevők megismerkednek a legfontosabb talajdegradációs problémákkal, az azokat kiváltó tényezőkkel és a lehetséges megoldásokkal. 

A projekt közvetlen célja a résztvevők szemléletformálása, a környezettudatosság erősítése, a határ két oldalán alkalmazott gyakorlati módszerek előnyeinek és hátrányainak kölcsönös megismerése. A projekt hozzáadott értéke olyan új ismeretterjesztő anyag összeállítása, amely az elméletet és a gyakorlatot összekapcsolja, ezáltal a fenntarthatóságot, a multifunkcionalitást, a biodiverzitást és egyéb szakmai fogalmakat a gyakorlatban is érthetővé teszi a gazdálkodók és a diákok számára. Emellett az agrárkutatás újabb eredményei közvetlenül átadhatók, növelve ezzel a környezettudatos gazdálkodók számát. Az előadásokon elhangzó elméleti ismeretek gyakorlati vonatkozása is bemutatásra kerül. 

Az átadott információk a projektben részt vevő regionális kutatóintézetek eredményein alapulnak, melyek így közvetlen módon eljuthatnak a gazdákhoz. Ezáltal olyan specifikus, a térségre adaptált információkhoz jutnak, melyek a két régióban található sajátos (nehéz agyag és homok) talajfizikai tulajdonságokra fókuszáló kutatásokon alapulnak. Emellett az elkészítendő ismeretterjesztő anyag a szokványos iskolai tananyag mellett gyakorlati információkkal is szolgál a tanulók részére.

A projekt hosszútávú célja a leendő és jelenlegi gazdálkodók szemléletformálása, a talajok multifunkcionalitásának megőrzése az egészséges élelmiszerek előállítása céljából. Emellett a projekt erősíti a kutatóintézetek további kutatási együttműködését is.  

 


 

 

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.